

SAĞLIK MESLEK LİSELERİNİN AVANTAJLARI
Sağlık sektörü alanındaki iş gücü ihtiyacını karşılamak amacıyla gerek devlet okulu olarak faaliyet gösteren,sınavsız öğrenci alan meslek lisesi türüdür.
Sağlık meslek liselerinde öğrenim süresi dört yıldır. Bu liselerde mesleki eğitime 9. sınıftan itibaren başlanır. 10.Sınıfta dal seçimleri yapılır.12. sınıfta sağlık kuruluşlarında işletmelerde mesleki eğitimleri vardır. beceri eğitiminde öğrenciler haftanın üç gününü hastane ve sağlık ocağı gibi sağlık kurumlarında iki gününü ise okulda teorik dersler alarak geçirirler. Sağlık kurumlarında uygulama eğitimi alırken hem sigortaları yapılır hem de asgari ücretin 1/3'ü kadar da ücret alırlar. Ayrıca sağlık meslek lisesinden mezun olan öğrenciler ek puan alarak alanlarıyla ilgili bölümlerde ön lisans eğitimi alabiliyorlar.
2014 yılından itibaren sağlık meslek lisesine eğitim almak için başvuranlar hemşire unvanına sahip olamamaktadırlar. Hemşire, ebe ve teknisyen gibi mesleklere katılmayı arzulayan kişilerin üniversite eğitimi almaları gerekmektedir.
· Hemşire Yardımcısı Ne İş Yapar?
Sağlık meslek lisesi mezunlarının kazandığı unvanlardan biri olan hemşire yardımcısı, bu liselerde okutulan bir bölüm olan hemşire yardımcılığı programından mezun olunması ile kazanılan bir unvandır. Hemşirelerin nezaretinde hastanelerde çalışabilecek olan hemşire yardımcıları, hastaların günlük yaşamlarını idame ettirmelerini, beslenme programlarının takibini, kişisel bakım ve temizliğini ve sağlık birimlerine ulaşımlarını denetler ve bu konuda hastalara yardımcı olur.
· Sağlık Bakım Teknisyeni Ne İş Yapar?
Sağlık bakım teknisyenliği programını okuyarak bu bölümden mezun olan sağlık bakım teknisyenleri, sağlık kuruluşlarındaki teknikerlere yardımcı olmak üzere eğitim görürler. Türlü teknik işleri de beraberinde çalışan tekniker ile birlikte yapacak olan sağlık bakım teknisyeni aynı zamanda hastalarla birebir ilgilenerek onların günlük yaşam aktivitelerini, beslenmelerini ve ulaşımlarını da takip etmekte ve onlara yardımcı olmaktadır.
· Ebe Yardımcısı Ne İş Yapar?
Ebe yardımcılığı programını bitirerek ebe yardımcısı unvanını kazanan kişiler, hastanelerde çalışan ebelerin nezaretinde onlara yardımcı olarak çalışmaktadırlar. Ebelerle birlikte doğuma girerek onların verdikleri görevleri yapmakla yükümlü olan ebe yardımcıları aynı zamanda doğum öncesinde ve sonrasında anne adaylarının beslenmelerini takip etmek, günlük aktivitelerine yardımcı olmak, kişisel bakımlarını ve temizliklerini gerçekleştirmek ile de yükümlüdür.